Napravite tečnost za ispiranje usta

ispiranje-usta

Tečnost za ispiranje usta uglavnom predstavlja deo svakodnevne jutarnje rutine – osvežava dah, a ujedno i smanjuje nivo kiselosti u ustima nakon spavanja. Problem sa kupovnim preparatima je naravno to što su često prepuni hemikalija koje ko zna kako utiču na naše zdravlje.

Predstavljamo Vam jedan jako koristan recept za pravljenje “domaće” tečnosti za ispiranje usta – bez hemikalija i prilično jeftino.

Sve što Vam je potrebno jeste eterično ulje peperminta (možete ga pronaći u svakoj apoteci, bočica od 10ml košta oko 500-600RSD), soda bikarbona i voda.

Ulje peperminta bi inače trebalo biti deo kućne apoteke jer dokazano pozitivno utiče na zdravlje – pomaže pri varenju, pospešuje lučenje žuči, smanjuje nadutost, uklanja perut itd.

O drugom sastojku, sodi bikarboni, bi mogao da se napiše opširan tekst, ali ćemo naglasiti da je zapravo ona ta koja uklanja naslage i smanjuje kiselost u ustima, samim tim i zadah.

Odnos “snaga” u ovom našem miksu je sledeći: Na dve šolje vode idu dve kašičice sode bikarbone i 4-5 kapi pepermint ulja. To sve promićkate i čuvate u boci ili tegli. Koristi se tako što je grgoljate u ustima minut-dva i ispljunete, zatim isperete usta čistom vodom.

Naravno, zgodno je presuti manju količinu u neku bočicu i nositi je sa sobom u torbi, za hitne slučajeve.