Bore na čelu – Botoks tretman za efikasno uklanjanje bora

Bore na čelu mogu biti bore koje se javljaju usled čestog izražavanja mimike, poznate kao “bore pamćenja” ili statičke bore, a takođe postoje i dinamičke bore koje se formiraju samo kada se mišići čela stežu. Ova regija lica izuzetno je pogodna za regulisanje neželjenih bora uz pomoć Botulinskog tretmana.

Kome se preporučuje botoks tretman za uklanjanje bora?

Sa starenjem, koža lica gubi elastičnost i čvrstinu. Pojava dubokih bora ili opuštene kože oko očiju i usana uspešno se smanjuje pomoću Botox-a. Botoks se koristi kako bi se korigovale postojeće i preventivno delovalo na nove izbočine i bore na licu.

Obično se tretira gornja trećina lica, odnosno deo na čelu, između obrva i oko očiju. Zbog toga je dobar za uklanjanje tamnih krugova. Botoks opušta mišiće lica i sprečava njihovo stezanje. Koža ostaje glatka i bez bora.

devojka-bore-celo-big

Bore na čelu predstavljaju jedan od najčešćih znakova starenja koji može uticati na naš izgled i samopouzdanje. One se mogu javiti već u mlađim godinama zbog različitih faktora, uključujući genetske predispozicije, stil života i izraze lica.

Kako ukloniti bore na čelu?

Postoji nekoliko metoda koje mogu pomoći u uklanjanju bora na čelu, od prirodnih tretmana do medicinskih intervencija. Svaka od ovih metoda ima svoje prednosti i mane, a odabir prave metode zavisi od individualnih potreba i stanja kože.

Prirodne metode za uklanjanje bora

 1. Hidratacija i ishrana: Konzumacija dovoljno vode i uravnotežena ishrana bogata antioksidansima može poboljšati elastičnost kože i smanjiti pojavu bora.
 2. Masaže lica: Redovne masaže lica mogu poboljšati cirkulaciju i tonus mišića, što može smanjiti vidljivost bora.
 3. Prirodni preparati: Upotreba prirodnih ulja, poput kokosovog ili arganovog ulja, može pomoći u održavanju hidratacije kože.

Kozmetički proizvodi

 1. Kreme protiv bora: Postoje brojne kreme na tržištu koje sadrže retinol, hijaluronsku kiselinu i peptide, sastojke poznate po svom anti-age dejstvu.
 2. Serumi: Serumi sa visokim koncentracijama aktivnih sastojaka mogu dublje prodrijeti u kožu i pružiti intenzivnu hidrataciju i regeneraciju.

Medicinski tretmani

 1. Botoks: Botoks je popularna metoda koja se koristi za opuštanje mišića i smanjenje bora na čelu. Više o ovom tretmanu ćemo detaljno razmotriti u posebnom delu.
 2. Fileri: Hijaluronski fileri se koriste za popunjavanje dubokih bora i vraćanje volumena koži.
 3. Laserski tretmani: Laserski tretmani poput frakcioniranog CO2 lasera pomažu u stimulaciji kolagena i obnavljanju kože.

Šta utiče na pojavu bora na čelu?

Bore na čelu mogu biti uzrokovane različitim faktorima, a razumevanje ovih uzroka može pomoći u njihovoj prevenciji.

Genetika igra veliku ulogu u pojavi bora

Genetske predispozicije igraju veliku ulogu u tome kako i kada će se bore pojaviti. Ako su vaši roditelji rano počeli da razvijaju bore, verovatno je da ćete i vi.

Ekspresija lica dovodi do formiranja bora

Često ponavljanje izraza lica, kao što su mrštenje ili podizanje obrva, može dovesti do formiranja bora na čelu. Ove bore se nazivaju dinamičkim borama i postaju sve vidljivije s godinama.

Izloženost suncu rezultira stvaranjem bora

UV zračenje je jedan od glavnih uzroka starenja kože. Sunce oštećuje kolagen i elastin, proteine koji održavaju kožu čvrstom i elastičnom, što rezultira stvaranjem bora.

Stil života ubrzava proces starenja

Nedostatak sna, loša ishrana, pušenje i konzumacija alkohola mogu negativno uticati na zdravlje kože i ubrzati proces starenja.

Bore na čelu kod mladih

Iako su bore često povezane sa starenjem, mnogi mladi ljudi se suočavaju sa borama na čelu. Ovo može biti uzrokovano genetikom, stilom života ili čak stresom.

Prevencija kod mladih

 1. Redovna nega kože: Korišćenje blagih proizvoda za čišćenje, hidrataciju i zaštitu od sunca može značajno smanjiti rizik od ranih bora.
 2. Zaštita od sunca: Nanošenje kreme sa visokim SPF faktorom je ključna preventiva protiv oštećenja kože.
 3. Zdrav životni stil: Održavanje zdrave ishrane, redovna fizička aktivnost i dovoljno sna pomažu u očuvanju mladalačkog izgleda kože.

Botoks za bore na čelu

Botoks je jedan od najpopularnijih tretmana za uklanjanje bora na čelu. To je nehirurški postupak koji se koristi za smanjenje dinamičkih bora, odnosno bora koje nastaju kao posledica pokreta mišića lica.

Šta je botoks?

Botoks je dobio ime po toksinu koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum, koji je glavna komponenta leka poznatog kao botoks. Koristi se već decenijama u različitim granama medicine, uključujući neurologiju i oftalmologiju, za modifikaciju mišićnog odgovora. Botoks je odobren od strane agencija za kontrolu hrane i lekova, što garantuje njegovu bezbednost.

Kako Botoks funkcioniše i eliminiše bore?

Botoks je neurotoksin koji se ubrizgava u specifične mišiće lica. On blokira signale iz nerava u mišiće, što rezultira opuštanjem mišića i smanjenjem bora. Efekat traje obično od 3 do 6 meseci, nakon čega je potrebna ponovna aplikacija.

Bezbednost i upotreba botoksa

Botoks se može bezbedno koristiti kod osoba uzrasta od 18 do 65 godina. Tretmani botoksom se koriste za uklanjanje izraženih i blagih bora na licu, uključujući bore na čelu, bore oko očiju i bore između očiju.

Prednosti Botoksa

 1. Brzi rezultati: Rezultati Botoksa postaju vidljivi već nakon nekoliko dana.
 2. Minimalno invazivan: Postupak je brz, sa minimalnim nelagodnostima i bez potrebe za oporavkom.
 3. Efikasnost: Botoks je veoma efikasan u smanjenju bora na čelu, posebno horizontalnih bora i linija mrštenja.

Rizici i nuspojave

Iako je Botoks generalno siguran, moguće su nuspojave kao što su glavobolja, modrice na mestu ubrizgavanja, i u retkim slučajevima, spuštenost kapaka. Važno je da tretman sprovodi kvalifikovani stručnjak kako bi se minimizovali rizici.

Kako izgleda uklanjanje bora na čelu u ordinaciji Divine Medica

Ordinacija Divine Medica nudi različite tretmane za uklanjanje bora na čelu, uključujući botoks, fillere i laserske tretmane. Evo šta možete očekivati tokom tretmana:

1. Konsultacije

Prvi korak je detaljna konsultacija sa specijalistom. Tokom konsultacija, naš stručni tim će proceniti stanje vaše kože, razmotriti vaše želje i očekivanja, i preporučiti najprikladniji tretman.

2. Priprema za tretman

Pre tretmana, koža se temeljno čisti, a može se primeniti lokalni anestetik kako bi se smanjila nelagodnost tokom postupka.

3. Tretman

 1. Botoks: Ubrizgavanje botoksa traje oko 10-15 minuta. Stručnjak koristi sitne igle za ubrizgavanje botoksa direktno u mišiće čela.
 2. Filleri: Hijaluronski fileri se ubrizgavaju u dublje slojeve kože kako bi se popunile bore i vraćena zapremina.
 3. Laserski tretman: Laserski tretman može trajati od 30 do 60 minuta, zavisno od područja koje se tretira. Laser deluje na kolagen i elastin, stimulišući regeneraciju kože.

4. Nakon tretmana

Nakon tretmana, može se javiti blaga crvenila ili oticanje, ali to obično prolazi za nekoliko sati do nekoliko dana. Stručnjaci u Divine Medica će vam dati sve potrebne savete o nezi kože nakon tretmana kako bi se postigli najbolji rezultati.

5. Praćenje

Praćenje je važan deo tretmana. Redovne kontrole omogućavaju stručnjacima da prate rezultate i prilagode tretmane po potrebi kako bi se postigao optimalan izgled.

Bore na čelu: trajanje i postojanost tretmana

Tretman relaksantima mišića obično traje samo nekoliko minuta. Rezultati postaju vidljivi nakon otprilike 2-3 dana i traju u proseku tri do četiri meseca.

Tretman bora na čelu sa relaksantima mišića pruža efikasan i siguran način za postizanje mlađeg i odmornijeg izgleda. To je brzo, minimalno invazivno rešenje sa prirodnim rezultatima.

Da li je tretman bolan?

Tretman obično nije bolan. Ako je potrebno, može se koristiti lokalna anestetička krema.

Koje nuspojave mogu da se pojave?

Moguće nuspojave uključuju blagi otok ili modrice na mestima ubrizgavanja.

Kada će rezultat biti vidljiv?

Rezultat je obično vidljiv unutar 2-3 dana.

Kako se ponašati nakon procedure?

Nakon ubrizgavanja, botoks ne deluje odmah. On se vezuje za acetilholin i postepeno relaksira mišiće tokom dve nedelje. Pun efekat botoksa se postiže nakon 14 dana, kada se preporučuje kontrolni pregled. Na ovoj kontroli može biti potrebno dodati nekoliko jedinica botoksa ako tretman nije ravnomerno delovao na sve delove mišića. Nakon toga, dodatne korekcije se ne preporučuju unutar tri meseca zbog mogućnosti alergijske reakcije.

Preporuke nakon procedure:

Izbegavajte sledeće aktivnosti i situacije kako biste osigurali najbolje rezultate tretmana:

 • Konzumiranje alkohola (dan pre i nekoliko dana nakon procedure);
 • Fizičku aktivnost;
 • Masažu lica i kozmetičko čišćenje;
 • Spavanje odmah nakon tretmana i položaj sa savijenom glavom;
 • Odlazak na bazen, u saunu i solarijum.

Kada botoks ne treba raditi?

Botoks se ne preporučuje u sledećim situacijama:

Tokom trudnoće i dojenja

 • Ako ste imali alergijsku reakciju na botoks prilikom prethodnih aplikacija;
 • Kod osoba sa neurološkim poremećajima;
 • Ako uzimate antibiotike ili neke lekove za relaksaciju mišića.

Prednosti botoksa u estetskoj medicini

Primena botoksa u estetskoj medicini je bezbedna i daje veoma lepe i prirodne rezultate. Pacijenti vole ovaj tretman jer se njegov efekat vidi kroz smanjenje bora, a ne kroz povećanje volumena ili menjanje ličnog opisa. Lice dobija svežiji i odmorniji izgled, a kada se botoks kombinuje sa drugim tretmanima poput duboke hidratacije, doprinosi izgledu nežne, zdrave i lepe kože.

Izgledajte uvek sveže i naspavano, a u isto vreme i negovano, i uverite se zašto je „lepota naša profesija“!

CENA TRETMANA

Cenu tretmana možete pronaći OVDE.

U klinici Divine Medica, naši stručnjaci su posvećeni pružanju posebnih tretmana koji odgovaraju specifičnim potrebama svakog pacijenta, uzimajući u obzir njihove želje, kao i zdravstveno stanje. Svaki tretman botoksom u Divine Medica klinici prati strogi protokol koji započinje detaljnom konsultacijom, omogućavajući našem timu da razume jedinstvene karakteristike i očekivanja svakog pojedinca.

Naš cilj nije samo da ostvarimo vidljive i prirodne rezultate, već i da osiguramo sigurnost i zadovoljstvo naših pacijenata kroz celokupni proces, od početne konsultacije do post-tretmanske nege.

Bore na čelu su uobičajen problem koji može uticati na samopouzdanje, ali postoji mnogo opcija za njihovo uklanjanje. Od prirodnih metoda i kozmetičkih proizvoda, do medicinskih tretmana poput botoksa i fillera, svako može pronaći odgovarajuće rešenje za svoje potrebe.

Ordinacija Divine Medica nudi visokokvalitetne tretmane uz stručni pristup, omogućavajući vam da izgledate i osećate se najbolje moguće. Bez obzira na vaš izbor, važno je redovno negovati kožu i posvetiti pažnju zdravom stilu života kako biste očuvali mladalački izgled što je duže moguće.