Bore na čelu – Botoks tretman za efikasno uklanjanje bora

Bore na čelu mogu biti bore koje se javljaju usled čestog izražavanja mimike, poznate kao “bore pamćenja” ili statičke bore, a takođe postoje i dinamičke bore koje se formiraju samo kada se mišići čela stežu. Ova regija lica izuzetno je pogodna za regulisanje neželjenih bora uz pomoć Botulinskog tretmana.

KOME SE PREPORUČUJE BOTOX TRETMAN ZA UKLANJANJE BORA?

Sa starenjem, koža lica gubi elastičnost i čvrstinu. Pojava dubokih bora ili opuštene kože oko očiju i usana uspešno se smanjuje pomoću Botox-a. Botox se koristi kako bi se korigovale postojeće i preventivno delovalo na nove izbočine i bore na licu.

Obično se tretira gornja trećina lica, odnosno deo na čelu, između obrva i oko očiju. Zbog toga je dobar za uklanjanje tamnih krugova. Botox opušta mišiće lica i sprečava njihovo stezanje. Koža ostaje glatka i bez bora.

devojka-bore-celo-big

Tretman se najčešće preporučuje osobama sa dinamičnim borama u obliku horizontalnih i vertikalnih bora na čelu. Botox tretman može se primeniti već kod prvih bora. Za ovaj tretman nikad nije rano. Ako se primeni ranije, tj. kada se pojave manje bore, verovatnoća da će ostati u licu je veoma mala. Takođe, sprečava se nastanak novih bora.

KAKO SE IZVODI TRETMAN BORA NA ČELU POMOĆU BOTOKSA?

Prvo, lekar vrši pregled i zatim u dogovoru s pacijentima odlučuje gde će se primeniti ovaj tretman.

Tokom tretmana, botulinski toksin se injicira u vrlo malim količinama, blokirajući rad mišića koji su uključeni u facijalnu mimiku i formiranje bora. Injekcije se vrše sa izuzetno tankim iglama, kako bi pacijenti osećali minimalne bolove. Tretman se obavlja ambulantno i traje samo nekoliko minuta, a trajanje zavisi od toga u kojim se područjima primenjuje botulinum toksin.

Priprema za postupak:

Pre sesije, lekar će razgovarati o postupku i podsećati na pripremu za postupak.

  • 7 dana pre tretmana, ako je moguće i samo uz konsultaciju sa lekarom, trebali biste prestati uzimati određene razređivače krvi (aspirin, acetilsalicilna kiselina). Izbegavajte upotrebu biljnih dodataka ishrani – beli luk, vitamin E, ginko, kantarion, omega kapsule.
  • Upotreba kozmetike, proizvoda protiv starenja i preparata koji sadrže retinol, glikolnu kiselinu trebalo bi izbegavati najmanje 3 dana pre tretmana. Ne uklanjajte dlačice pincetom ili posebnim sredstvima na mestima gde će se vršiti injekcije.
  • Izbegavajte konzumiranje alkohola najmanje 24 sata pre tretmana.
  • Ako uzimate tablete, unapred obavestite lekara kako bi se utvrdila kompatibilnost sa botulinum toksinom.

ŠTA TREBATE DA PAZITE NAKON OVOG TRETMANA?

Nakon tretmana botoksom, preporučuje se opuštanje u prva 2-3 sata, izbegavanje dodira lica rukama i trljanja kože. Preporučuje se i održavanje glave uspravno tri do četiri sata, izbegavanje šminke narednih 12 sati, kao i izbegavanje prekomerne toplote (saune, solarijumi, dugotrajno izlaganje suncu) najmanje 7 dana.

KOLIKO DUGO TRAJE EFEKAT BOTOKSA?

Efekat botoksa na bore na čelu prosečno traje 3-6 meseci. Nakon tog vremena, primetićete postepeni povratak bora. Možete dobiti novu injekciju botoksa, a tretman se može ponavljati neograničeno puta nakon isteka prethodne injekcije.

KOJI EFEKTI SE MOGU OČEKIVATI NAKON TRETMANA UKLANJANJA BORA NA ČELU?

Tretman botoksom postiže potpuno prirodan, pomlađen izgled lica. Postižete zategnutu kožu bez dubokih bora i mladoliko lice koje zadržava normalnu pokretljivost. Takođe, lice se odvikava od prekomernih grimasa, čime se dodatno sprečava formiranje novih bora.

KOJE NEŽELJENE REAKCIJE MOGU NASTATI NAKON TRETMANA BOTOKSOM?

Neželjene reakcije na tretman botoksom nisu neophodno prisutne kod svih korisnika ovog postupka pomlađivanja. Međutim, neke neželjene reakcije su moguće:

Alergijske reakcije mogu se javiti zbog sastojaka. Nakon tretmana može doći do privremenog osipa, svraba, crvenila i modrica. Međutim, ovi simptomi obično nestaju nakon kratkog vremena.

Blago peckanje može se javiti tokom primene tretmana botoksom, posebno kod pacijenata koji koriste druge lekove (npr. aspirin).

Kontraindikacije

Tokom trudnoće, lokalne infekcije na mestu injekcije i kod dokazane preosetljivosti na neki od sastojaka, ne preporučuje se tretman botoksom.