Bore oko usana ili pušačke bore

Bore oko usana ili pušačke bore, poznate i kao perioralne bore, su fine linije koje se formiraju oko usta.

Nastaju usled raznovrsnih pokreta mišića usana tokom života i manifestuju se kao prirodan deo fiziološkog procesa starenja.

Posebno kod pušača, ove bore se pojačavaju i javljaju se rano.

Dodatni faktor koji utiče na njihovo nastajanje je pojačano izlaganje direktnom sunčevom svetlu tokom života.

Izraženost ovih bora varira u zavisnosti od kvaliteta kože i individualnih životnih navika.

Zbog njihovog izraženog izgleda, bore od pušenja predstavljaju značajan estetski problem za mnoge ljude.

devojka-bore-oko-usana-big

KAKO SE SPROVODI TRETMAN BORA OKO USTA BOTULINSKIM TOKSINOM?

Nakon temeljnog pregleda i analize lica, započinjemo čišćenjem lica. Primena botulinskog toksina obično je bezbolna, pa lokalna anestezija nije obavezna. Naravno, svakom pacijentu je omogućeno da pre terapije nanese lokalni anestetik u obliku kreme.

Tokom same intervencije, supstanca se injektira veoma tankom iglom u prethodno dogovorene regije. Ukupno trajanje tretmana je oko 15-20 minuta, a sprovodi se ambulantno.

KOJI SE REZULTATI MOGU OČEKIVATI?

Prvi efekat Botoks tretmana postaje vidljiv u prvih 3 dana, dok će maksimalni efekat “zatezanja”, koji će se primetiti u narednim mesecima, biti dostignut u roku od 7 do 10 dana. Tretirano područje lica pružiće mlađi, sjajniji i zategnutiji izgled!

KOLIKO DUGO TRAJU REZULTATI?

Uobičajeno trajanje efekta tretmana je 4-6 meseci, stoga bi intervenciju trebalo ponoviti dva do tri puta godišnje. Na ovaj način sprečava se ponovno pojavljivanje bora.

O ČEMU TREBA VODITI RAČUNA NAKON TRETMANA BORA OKO USANA BOTULINSKIM TOKSINOM?

Nakon tretmana botulinskim toksinom, ne biste trebali koristiti šminku i proizvode na licu nekoliko sati. Dodirivanje tretiranih mesta treba izbegavati. Takođe, preporučuje se izbegavanje sunčanja i odlazaka u saunu tokom prvih nekoliko dana.

KOJE NEŽELJENE REAKCIJE MOGU NASTATI?

Neželjene reakcije su retke, kada se pojave, obično su blagog intenziteta. Mogu se javiti alergijske reakcije usled sastojaka botulinskog toksina, izazivajući osip, svrab, crvenilo ili modrice. Poteškoće pri disanju, gutanju i kašljanju mogu se pojaviti ukoliko lek tokom primene slučajno dospe u grlo. Blago peckanje može se javiti tokom primene ovog tretmana, posebno kod pacijenata koji uzimaju druge lekove (npr. aspirin).

KOJE KONTRAINDIKACIJE POSTOJE?

Tretman ne može biti sproveden u sledećim situacijama:

  • Onkološke bolesti,
  • Epilepsija,
  • Poremećaji zgrušavanja krvi,
  • Dermatološke infekcije (infekcije kože i/ili kožnih oboljenja),
  • Alergije,
  • Netolerancija na sastojke leka,
  • Trudnoća i dojenje.

Obezbedite svojoj koži negu koju zaslužuje i radujte se blistavom i osveženom izgledu. Zakazivanjem termina za tretman bore oko usana postavljate prvi korak ka rešavanju ovog estetskog problema.

Radujemo se što vam možemo pomoći.