TCA hemijski piling

Pozivamo Vas u svet estetskih medicinskih tretmana na našoj klinici u Beogradu. Put do sjajne kože i poboljšanog stanja kože počinje upravo ovde kod nas. U našoj praksi, Vi ste u fokusu, i radujemo se što ćemo Vas pratiti na ličnom putovanju podmlađivanja kože.

Za ciljanu terapiju malih nečistoća i bora na koži, koristi se tricloroacetatni piling, poznat kao TCA piling, kao efikasna metoda hemijskog pilinga u estetskoj medicini.

Ovaj postupak se smatra dokazanom kozmetičkom i dermatološkom primenom usmerenom na obnavljanje i revitalizaciju kože.

Osnovna ideja TCA pilinga je zamena mrtvih ćelija gornjeg sloja kože, epidermisa. Efikasnost i dubina prodiranja pilinga određuju se koncentracijom tricloroacetatne kiseline.

Ovo se može podeliti na površinske, srednje ili duboke pilinge, pri čemu treba napomenuti da bi dublje pilinge trebali izvoditi iskusni stručnjaci, obično lekari.

devojka-tca-piling-big

Kombinacija TCA pilinga sa drugim dermatološkim procedurama poput dermoabrazije (brušenje kože) ili terapije LaserSkin resurfacing, poznate i kao fizički piling, može biti posebno efikasna.

Kroz sinergetsku primenu ovih tehnika, različiti slojevi kože mogu se tretirati na različite načine kako bi se postigli optimalni rezultati.

Primena TCA pilinga zahteva pažljivu analizu stanja kože i individualno podešavanje koncentracije kiseline kako bi se uzeli u obzir specifične potrebe i ciljevi pacijenta.

Nakon tretmana, adekvatna nega je ključna, uključujući upotrebu odgovarajućih proizvoda za negu i zaštitu od direktnog sunčevog svetla, radi podsticanja regeneracije kože i minimiziranja eventualnih neželjenih efekata.

U našoj modernoj i ekskluzivnoj praksi na Odeonsplacu u Minhenu, napredne tehnike i dugogodišnje stručnosti bazirane na dobrobiti i ekspertizi stapaju se zajedno. Zakazivanje termina s našim iskusnim lekarima za estetsku medicinu je sada moguće. Radujemo se što ćemo vas pratiti na vašem putovanju ka sjajnijem i vitalnijem sebi

KAKO SE RAZLIKUJU TCA I PILING SA VOĆNIM KISELINAMA?

Tricloracetična kiselina (TCA) i voćne kiseline (AHA/BHA) su dva različita tipa hemijskih pilinga korišćenih u estetskoj medicini radi obnavljanja, regeneracije i poboljšanja kože.

Aktivni sastojak i hemijska struktura:

Tricloroacetatna kiselina je visoko kisela kiselina koja se ne nalazi u voću. To je sintetičko hemijsko jedinjenje koje se često koristi u većim koncentracijama kako bi uticalo na dublje slojeve kože. Voćne kiseline, poznate i kao alfa-hidroksi kiseline (AHA) ili beta-hidroksi kiseline (BHA), su prirodne kiseline prisutne u voću. Najpoznatije su glikolna kiselina (AHA) i salicilna kiselina (BHA).

Dubina prodiranja:

TCA može biti korišćena u različitim koncentracijama kako bi se postigli površinski, srednje-duboki ili duboki efekti pilinga. Dublji TCA pilingi obično zahtevaju stručnu primenu od strane iskusnih lekara ili dermatologa. Piling s voćnim kiselinama obično ima površinski efekat, uklanjajući mrtve ćelije kože s površinskog sloja i stimulišući obnavljanje ćelija.

Primene i indikacije:

TCA se često koristi za tretiranje bora, ožiljaka od akni, pigmentacija i oštećenja od sunca. Dublji TCA pilingi se mogu razmatrati za ozbiljnije probleme kože kao što su dublje bore ili ožiljci. Piling s voćnim kiselinama je idealan za poboljšanje teksture kože, tretiranje blagih bora, smanjenje poremećaja pigmentacije i lečenje akni.

Vreme oporavka:

Dublji TCA pilingi mogu zahtevati duže vreme oporavka, dok površinski TCA pilingi mogu imati kraće vreme oporavka. Koža može da se peruta i potrebno je vreme za regeneraciju. Voćni pilingi obično imaju kraće vreme oporavka, uz crvenilo i blago perutanje.

Rizici i neželjeni efekti:

TCA pilingi mogu biti povezani s većim rizikom od neželjenih efekata kao što su promene pigmentacije, infekcije ili ožiljci, posebno ako se koriste nepropisno. Piling s voćnim kiselinama je obično sigurniji, ali može izazvati privremeno crvenilo i iritaciju kod osetljive kože. Izbor između TCA i pilinga s voćnim kiselinama zavisi od individualnih ciljeva kože, tipa kože i iskustva praktičara.

NA KOJIM PODRUČJIMA SE KORISTE TCA I VOĆNI PILING SA KISELINAMA?

TCA piling:

 • Fleke od starenja
 • Ožiljci od akni
 • Fine bore
 • Gruba i porozna koža
 • Hiperpigmentacija (Melazma/Chloazma)
 • Oštećenja od sunca

Voćni piling sa kiselinama:

 • Fleke od starenja i pigmentacija
 • Akne
 • Masna i nečista koža
 • Rana pojava starenja kože
 • Gruba i perutava koža
 • Hiperpigmentacija
 • Mitiseri
 • Ožiljci, ožiljci od akni
 • Oštećenja od sunca
 • Gubitak elastičnosti kože

KAKAV JE POSTUPAK LEČENJA TCA I VOĆNIM PILINGOM SA KISELINAMA?

TCA piling i voćni piling sa kiselinama obično se sprovode u nekoliko koraka i mogu varirati u zavisnosti od tipa kože, stanja i željenih rezultata. Evo opšteg pregleda procesa:

TCA piling:

Pre tretmana, vrši se detaljna konsultacija s jednim od naših kvalifikovanih doktora. Koža se analizira, razmatraju se individualne potrebe, kao i moguće kontraindikacije.

Koža se temeljno čisti kako bi se uklonila višak ulja i nečistoća.

Na kožu se nanosi TCA rastvor.

Koncentracija varira u zavisnosti od željenih rezultata i dubine prodiranja.

Tokom ovog procesa može doći do blagog peckanja ili žarenja.

Nakon određenog vremena izlaganja, doktor neutrališe piling da bi zaustavio efekat.

Voćni piling sa kiselinama:

Sprovodi se detaljna konsultacija s jednim od naših iskusnih doktora kako bi se razgovaralo o potrebama kože i željenom efektu.

Koža se čisti kako bi se uklonili šminka, ulje i nečistoće.

Voćni rastvor kiseline nanosi se na kožu.

Koncentracija može varirati u zavisnosti od tipa kože i cilja.

Može doći do blagog peckanja ili žarenja.

Zavisno o vrsti voćnog pilinga koji se koristi, kiselina se ili neutrališe ili ispira.

KOLIKO ČESTO TREBA PONAVLJATI TCA ILI VOĆNI PILING SA KISELINAMA?

Da biste postigli optimalne rezultate s voćnim pilingom, preporučujemo oko šest do deset tretmana s razmakom od dve nedelje. Jačina voćne kiseline postepeno se povećava s svakim tretmanom kako bi se koža nežno navikla na kiselinu.

Preporučujemo tri tretmana s razmacima od četiri do šest nedelja kako biste postigli optimalne rezultate. Takođe, preporučujemo godišnju terapiju održavanja od jednog do dva tretmana, ne samo za voćne kiseline, već i za TCA piling kako biste održali dugoročnu efikasnost rezultata.

DA LI TCA I VOĆNI PILING SA KISELINAMA IZAZIVAJU BOL?

Osećaj bola prilikom TCA i voćnih pilinga sa kiselinama može varirati od osobe do osobe i zavisi od nekoliko faktora, uključujući individualnu osetljivost na bol, koncentraciju kiselina koje se koriste i specifičnu tehniku primene.

TCA piling:

⦁ TCA pilingi mogu potencijalno biti neprijatni pri većim koncentracijama i dubljim prodiranjima.

⦁ Može doći do blagog peckanja ili žarenja tokom upotrebe, posebno u prvim minutama tretmana.

⦁ Dublji TCA pilingi često zahtevaju profesionalnu primenu od strane iskusnog doktora ili dermatologa.

Voćni piling sa kiselinama:

Voćni pilingi obično deluju površinski i često su manje bolni od dubljih TCA pilinga.

⦁ Može doći do blagog peckanja ili žarenja tokom upotrebe, posebno pri većim koncentracijama voćnih kiselina kao što je glikolna kiselina.

⦁ Kada se koriste ispravno, voćni pilingi obično izazivaju samo manje neugodnosti.

U oba slučaja, važno je napomenuti da bol obično traje kratko i smanjuje se tokom trajanja tretmana. Iskusni profesionalac će preduzeti korake kako bi tretman učinio što prijatnijim, kao što je korišćenje rashladnih uređaja ili umirujućih krema.

DA LI TCA I VOĆNI PILING SA KISELINAMA MOGU IZAZVATI NEŽELJENE EFEKTE?

Da, kako TCA, tako i pilingi sa voćnim kiselinama mogu izazvati neželjene efekte, mada su obično blagi i prolazni. Vrsta i ozbiljnost neželjenih efekata mogu zavisiti od individualne osetljivosti kože, koncentracije kiseline koja se koristi i drugih faktora. Evo nekih mogućih neželjenih efekata za oba tipa pilinga:

TCA piling:

⦁ Privremeno crvenilo kože je uobičajeno nakon tretmana.

⦁ Koža može da se peruta, posebno kod dubljih TCA pilinga.

⦁ Može doći do blagog peckanja ili žarenja tokom primene.

⦁ U retkim slučajevima mogu se javiti privremene promene boje kože.

⦁ U slučaju nepravilne upotrebe ili neadekvatne nege nakon tretmana, mogu se pojaviti ozbiljniji neželjeni efekti poput infekcija ili ožiljaka.

Piling sa voćnim kiselinama:

⦁ Slično TCA pilingu, može doći do privremenog crvenila.

⦁ Blago perutanje ili ljuštenje kože je uobičajeno.

⦁ Može se osetiti blago peckanje ili žarenje tokom primene.

⦁ Koža može postati osetljivija na sunčevu svetlost, pa je važna zaštita od sunca.

⦁ Osetljiva koža može dovesti do privremene iritacije ili alergijskih reakcija.

KOJE SU KONTRAINDIKACIJE?

Hemijski piling, uključujući TCA i piling sa voćnim kiselinama, može imati kontraindikacije koje treba uzeti u obzir kako bi se minimizirali mogući rizici. Evo nekih opštih kontraindikacija za pilinge:

 • Trudnoća i dojenje
 • Aktivne infekcije kože
 • Opekotine od sunca ili aktivno izlaganje suncu
 • Kožne bolesti ili oboljenja
 • Alergije na sastojke pilinga
 • Povređena ili oštećena koža
 • Lečenje lekovima ili proizvodima za negu kože
 • Tamna koža