Uklanjanje pigmentnih fleka

Pozivamo Vas u svet estetskih medicinskih tretmana na našoj klinici u Beogradu. Put do sjajne kože i poboljšanog stanja kože počinje upravo ovde kod nas. U našoj praksi, Vi ste u fokusu, i radujemo se što ćemo Vas pratiti na ličnom putovanju podmlađivanja kože.

Pigmentne fleke, poznate i kao staračke pege ili hiperpigmentacija, nastaju zbog nakupljanja melanina, pigmenta odgovornog za boju kože.

Ove fleke mogu biti uzrokovane različitim faktorima kao što su sunčev zračenje, genetska predispozicija ili hormonalne promene.

Poremećaji pigmentacije su opšti naziv za sve promene u boji kože. To uključuje kako hiperpigmentaciju, tako i hipopigmentaciju.

Uzroci poremećaja pigmentacije mogu biti raznoliki, ali često proizlaze iz neravnoteže u proizvodnji ili raspodeli melanina.

Postoje različite metode za lečenje pigmentnih fleka, u zavisnosti od njihovog uzroka i intenziteta.

devojka-pigmentne-fleke-big

Lekari mogu propisati posebne kreme ili serume koji sadrže sastojke poput hidrokinona, retinola, vitamina C ili kojne kiseline.

Ovi preparati mogu pomoći u regulisanju proizvodnje melanina i posvetljivanju fleka.

Hemijski piling koristi kiseline za uklanjanje gornjeg sloja kože.

Ovo podstiče regeneraciju kože i može pomoći u smanjenju pigmentnih fleka.

Tretmani laserom mogu ciljati zahvaćena područja i razbiti prekomerni melanin.

Slično tretmanima laserom, intenzivna terapija svetlom (IPL) može pomoći u smanjenju pigmentnih fleka. Ovo se često sprovodi u kozmetičkim klinikama.

U našoj modernoj i ekskluzivnoj praksi na Odeonsplatzu u Minhenu, napredne tehnike i dugogodišnje ekspertize zasnivane na blagostanju i stručnosti se spajaju.

Zakažite sastanak sa našim iskusnim estetskim medicinskim lekarima odmah.

Radujemo se što ćemo vas pratiti na putu ka sjajnijem i vitalnijem sebi.

KAKO SE RAZVIJAJU PIGMENTNE FLEKE?

Pigmentne fleke uglavnom nastaju usled prekomerne izloženosti suncu, pri čemu UV zraci aktiviraju melanocite i povećavaju proizvodnju melanina. To dovodi do različitih vrsta pigmentnih fleka, poput pega ili staračkih pega. Hormonske promene, bilo kroz trudnoću, kontraceptivnu terapiju, hormonsku terapiju ili menstrualni ciklus, takođe mogu dovesti do hiperpigmentacije, posebno u melazmi.

Upalna stanja kože, povrede ili operacije mogu dovesti do postinflamatorne hiperpigmentacije stimulacijom proizvodnje melanina. Genetska predispozicija takođe igra ulogu, jer ljudi sa odgovarajućom predispozicijom mogu biti osetljiviji na sunčevu svetlost. Sa starenjem, koža može postati nepravilno pigmentisana usled dugotrajne izloženosti suncu.

Određeni lekovi mogu izazvati promene pigmenta na koži kao nuspojavu, što može dovesti i do hiperpigmentacije i hipopigmentacije. Važno je napomenuti da su pigmentne fleke često rezultat kombinacije ovih faktora. Da bi se njihovo stvaranje svelo na minimum, ključne su mere kao što su zaštita od UV zračenja pomoću krema za sunčanje i izbegavanje prekomerne sunčeve svetlosti.

KOJI POREMEĆAJI PIGMENTACIJE POSTOJE?

Staračke pege (Lentigines seniles): nastaju usled dugotrajne izloženosti suncu i stoga se često nazivaju i sunčane pege.

Pegice: genetske fleke koje se pojačavaju izlaganjem suncu.

Melasma: tamne, nepravilno ograničene fleke koje mogu nastati posebno kod žena tokom trudnoće (trudnička maska) ili zbog hormonskih promena.

Nakon povrede kože, upale ili akni, mogu se razviti tamne fleke. To je rezultat prekomerne proizvodnje melanina kao odgovora na upalu.

Vitiligo: poremećaj pigmentacije u kojem su melanociti, ćelije koje proizvode melanin, uništene. To dovodi do belih mrlja na koži.

Lentigo simplex: ravne smeđe fleke koje često nastaju kod dece.

Hloazma: poznata i kao trudnička maska.

Aktini keratoze: Ove fleke nastaju usled dugotrajnog izlaganja suncu.

Kafe-ole fleke: Ravne, svetlobraon fleke, obično od rođenja.

KAKO HEMIJSKI PILING DELUJE PROTIV PIGMENTNIH FLEKA?

Tretman poremećaja pigmentacije hemijskim pilingom je postupak koji ima za cilj uklanjanje gornjeg sloja kože radi promocije ravnomernije boje kože i smanjenja nepravilnosti pigmentacije.

Pre primene hemijskog pilinga, koža se temeljno čisti kako bi se uklonile šminka, ulja i druge nečistoće. Jedan od naših iskusnih doktora procenjuje tip kože i poremećaje pigmentacije kako bi izabrao odgovarajuće rešenje za piling.

Hemijski piling se ravnomerno nanosi na kožu. Rastvor koji se koristi može sadržavati različite kiseline poput glikolne kiseline, mlečne kiseline ili trihloroacetatne kiseline (TCA). Ove kiseline deluju uklanjanjem gornjeg sloja kože.

Kiseline u pilingu podstiču proces pilinga, u kojem se najspoljašnji sloj kože ljušti. To može izazvati blago peckanje ili osećaj pečenja na koži.

Nakon procesa pilinga, koža počinje da se obnavlja. To dovodi do stvaranja novih, zdravih ćelija kože, istovremeno smanjujući pigmentne fleke i druge nepravilnosti na koži.

Nakon pilinga, koža se tretira umirujućim kremama ili losionima kako bi se hidrirala i umirila. Važno je zaštititi kožu od sunčeve svetlosti, jer može postati osetljivija na UV zračenje nakon pilinga.

Rezultati:

Posvetljavanje pigmentnih fleka: Hemijski piling može pomoći u smanjenju intenziteta pigmentnih fleka uklanjanjem mrtvog sloja kože i podsticanjem formiranja novih, ravnomerno pigmentisanih ćelija kože.

Poboljšanje izgleda kože: Uklanjanje gornjeg sloja kože takođe može dovesti do poboljšanja izgleda kože smanjenjem finih linija, nepravilnosti i promena boje.

KAKO VOĆNA KISELINA DELUJE PROTIV PIGMENTACIJSKIH FLEKA?

Voćni kiseli piling odlikuje se svojom najvećom prednošću u tome što deluje na dva nivoa. S jedne strane, podstiče obnavljanje kože i podržava kapacitet regeneracije donjih slojeva kože. Istovremeno, čini gornji sloj kože besprekorno sjajnim. Ovo postiže aktivni sastojak koji podstiče formiranje kolagena i elastina u donjim slojevima kože. Tokom primene, voćna kiselina prodire u kožni kanal i stimuliše izgradnju strukture iznutra prema spolja. Ovo dovodi do formiranja novih ćelija kože koje kontinuirano dopiru do površine kože. Gornji sloj kože uklanja se pilingom, što takođe eliminiše poremećaje pigmentacije i trajno poboljšava strukturu kože.

Koža se temeljno čisti pre upotrebe voćne kiseline kako bi se uklonile prljavština, ulja i druge nečistoće. Dermatolog ili stručnjak za negu kože procenjuje tip kože i poremećaje pigmentacije kako bi izabrao odgovarajuću voćnu kiselinu i koncentraciju.

Izabrana voćna kiselina nanosi se ravnomerno na kožu. Kisela sredina deluje tako što uklanja gornji sloj kože i podstiče obnavljanje ćelija.

Voćna kiselina podstiče ljuštenje kože, što uklanja mrtve ćelije kože. Ovo može izazvati blago peckanje ili osećaj pečenja na koži.

Nakon ljuštenja, koža počinje da se obnavlja. To dovodi do formiranja novih ćelija kože, što može dovesti do ukupno ravnomernijeg tena i smanjenja pigmentnih fleka.

Nakon voćnog kiselog pilinga, koža se tretira umirujućim kremama ili losionima kako bi se hidrirala i umirila. Važno je zaštititi kožu od sunčeve svetlosti, jer koža može postati osetljivija na UV zrake nakon pilinga.

Mogući efekti:

Posvetljavanje pigmentnih fleka: Voćni kiseli piling može pomoći u smanjenju intenziteta pigmentnih fleka uklanjanjem mrtvog sloja kože i podsticanjem formiranja novih, ravnomerno pigmentisanih ćelija kože.

Poboljšanje izgleda kože: Ljuštenje takođe može dovesti do opšteg poboljšanja izgleda kože smanjenjem sitnih linija, neravnina i promena boje.