Hiperhidroza – Tretman protiv prekomernog znojenja (pazuha, ruku, stopala)

ŠTA JE HIPERHIDROZA?

Hiperhidroza se odnosi na prekomerno znojenje koje premašuje normalne nivoe i nije nužno uzrokovano fizičkim naporom ili visokim temperaturama.

Osobe sa hiperhidrozom proizvode više znoja nego što je potrebno za regulaciju telesne temperature.

Postoje dva glavna tipa hiperhidroze:

  • Fokalna (lokalna) hiperhidroza: Ovaj oblik se javlja u određenim delovima tela, poput dlanova, tabana, pazuha ili lica. Ovi delovi mogu prekomerno znojiti dok ostatak tela ostaje normalan.
  • Generalizovana hiperhidroza: Ovde je celo telo pogođeno prekomernim znojenjem. Ovaj oblik može biti uzrokovan drugim medicinskim stanjima, poput metaboličkog poremećaja ili infekcije.
devojka-prekomerno-znojenje-big

KAKO HIPERHIDROZA UTIČE NA SAMOPOUZDANJE?

Prekomerno znojenje, mokri krugovi na odeći u predelu pazuha, izbegavanje rukovanja zbog vlažnih dlanova i stalni neprijatni mirisi značajno utiču na samopouzdanje, psihičko stanje i socijalizaciju. Ako Vi ili neko koga volite doživljavate ove simptome, vreme je da zakazete konsultaciju i tretman botulinum toksinom. Ovim tretmanom rešićemo potpuno vaš dugotrajan problem za samo nekoliko minuta.

KAKO IZGLEDA TRETMAN BOTULINUM TOKSINOM ZA PREKOMERNO ZNOJENJE?

Tretman hiperhidroze počinje konsultacijom tokom koje se određuje područje koje će se tretirati. Sledeći korak je nanošenje lokalnog anestetika u vidu kreme kako bi se minimizovala nelagodnost tokom tretmana. Zatim se botulinum toksin ubrizgava ispod kože pomoću finih mikroiglica.

Ovim injekcijama postižemo blokadu nerava odgovornih za preaktivnost znojnih žlezda na tretiranom području. Na taj način, problem prekomernog znojenja se efikasno ublažava. Važno je napomenuti da nema posebnog perioda oporavka i efekat tretmana je odmah vidljiv.

Upotreba botulinum toksina za tretman hiperhidroze pokazala se kao efikasan način smanjenja znojenja na određenim delovima tela, čime se poboljšava svakodnevni život pogođenih osoba.

KOLIKO TRAJE TRETMAN BOTULINUM TOKSINOM?

Svaki tretman botulinum toksinom mora se ponavljati u određenim vremenskim intervalima kako bi se održala dugotrajna efikasnost.

Da bi efekat ostao konstantan, potrebni su redovni osvežavajući tretmani. Tačni vremenski intervali mogu varirati u zavisnosti od individualnog odgovora na tretman i vrste problema koji se tretira. Osvežavajući pregledi se obično preporučuju na nekoliko meseci razmaka kako bi se osiguralo da se željeni rezultati održe.

KOJI SU MOGUĆI NEŽELJENI EFEKTI TRETMANA PROTIV PREKOMERNOG ZNOJENJA?

Neki mogući neželjeni efekti mogu se pojaviti nakon tretmana botulinum toksinom, uključujući osećaj stezanja, peckanje, blago oticanje ili povremene modrice. Ozbiljnost ovih simptoma može zavisiti od kože klijenta, ali obično prolaze u roku od nekoliko dana.

Preporučuje se izbegavanje određenih aktivnosti nakon tretmana kako bi se postigli optimalni rezultati. To uključuje izlaganje direktnom suncu i solarijumu, grubo ljuštenje kože, masaže, intenzivne sportske aktivnosti, kao i posete sauni i vrućim kupkama. Ove mere opreza namenjene su minimiziranju potencijalnih neželjenih efekata i podržavanju procesa zarastanja.

Preporučljivo je pratiti specifična uputstva i preporuke doktora kako biste postigli najbolje rezultate i smanjili moguće rizike.