Tretman za akne – Hemijski piling za ožiljke od akni

Akne predstavljaju akutan problem kod preko 80 posto adolescenata, a često se mladići posebno prvi put obraćaju dermatologu zbog tretmana akni. U međuvremenu, pojavilo se različitih opcija tretmana, koje se moraju planirati u kombinaciji sa efikasnim terapijama za različite manifestacije ove bolesti.

Kao rezultat hormonalnih promena tokom puberteta, akne se razvijaju povećanjem proizvodnje sebuma i time razvijajući masno sjajnu seboreju. Istovremeno, javlja se i hiperkeratoza, koja izaziva poremećaj rožnatih ćelija u izvodnim kanalima lojnih žlezda.

U ovom procesu razvija se čep od sebuma i rožnatih ćelija, kao i mitis – koji mogu biti otvoreni crni ili zatvoreni beli. U začepljenim izvodnim kanalima lojnih žlezda, broj bakterija može se posebno dobro povećati.

Propionibakterije imaju poseban uticaj na formiranje upalnih čvorova i gnojnih pustula. U nekim slučajevima, čak i nakon njihovog zaceljivanja, mogu ostati neprivlačni ožiljci.

devojka-tretman-akni-big

HEMIJSKI PILING ZA TRETMAN AKNI

Hemijski piling, kao efikasan i niskorizičan tretmanski metod, poslednjih godina stekao je poseban značaj ne samo u tretmanu akni, već i kod drugih oboljenja.

  • Akne vulgaris
  • Pigmentne fleke (Lentigo seniles)
  • Starenje kože
  • Hloazma (poremećaji pigmentacije kod mladih žena, često uzrokovani kontraceptivnim pilulama)
  • Bore
  • Koža sa proširenim porama
  • Površinski ožiljci od akni
  • Pigmentne mrlje (Lentigo simplex)
  • Promene i nepravilnosti u pigmentaciji

KOJI SU EFEKTI HEMIJSKOG PILINGA U TERAPIJI AKNI?

Različite hemijske rastvore nanosimo na kožu tokom tretmana pilinga. Na taj način, nečistoće na koži (komedoni) se uklanjaju uklanjanjem površinskih slojeva ćelija, trajno sužavaju pore koje su postale tvrde, a aktivnost lojnih žlezda dodatno se pozitivno utiče. Za upalne forme akni, određeni piling (npr. sa salicilnom kiselinom) su posebno korisni, a vidljivo zatezanje kože izaziva se pilingom sa malo dubljim prodiranjem.

KOJI HEMIJSKI PILINZI SE PREPORUČUJU ZA TERAPIJU AKNI?

Zavisno od tipa kože, postoje individualni hemijski piling s različitim efektima na različitu dubinu prodora u kožu i različite sastojke.

KAKO SE PLANIRAJU TRETMANI PILINGA ZA TERAPIJU AKNI?

Nakon predtretmana i čišćenja lica, tretman pilinga se izvodi nanošenjem gela ili rastvora pojedinačno odabranih sredstava za piling, a ova smesa deluje pod nadzorom nekoliko minuta. U zavisnosti od intenziteta pilinga i individualne osetljivosti, obično se oseća samo blago peckanje.

Rastvor ili gel se neutrališe i ispira u zavisnosti od primenjenog pilinga. Kako bismo postigli najbolji mogući efekat na neželjene akne i poremećaje lojnih žlezda, ovaj tretman se sprovodi četiri do šest puta u intervalima od 1 do 2 nedelje uz postepeno povećavanje koncentracija.

KAKO ĆU IZGLEDATI ODMAH NAKON TRETMANA I U NAREDNIM DANIMA NAKON TRETMANA PILINGOM?

Odmah nakon tretmana, koža lica može biti crvena kratko vreme, što se obično lako može prekriti kamuflažom. Drugog i trećeg dana nakon pilinga, može doći do blagog perutanja kože, posebno kod osetljive kože i primene dva pilinga koji izgledaju malo dublje. Naravno, koncentracija pilinga takođe se može smanjiti nakon konsultacija, ukoliko se to izbegava iz privatnih ili profesionalnih razloga.

KOJI HEMIJSKI PILING ZA TERAPIJU AKNI TREBA DA IZABEREM ZA LICE?

Koristimo odgovarajuća sredstva za piling individualno, zavisno o težini akni, tipu kože i uzrastu. TCA glikol piling, koji takođe izaziva efekte podmlađivanja kože, idealan je za “akne odraslih” koje se češće javljaju kod žena, kao i za očigledno grubu kožu. Za adolescente kao i za osetljivu kožu, koristimo vrlo površinski dobro tolerisani glikol piling, a terapija glikol/salicilnom kiselinom konačno je korisna za očigledne upalne forme akni.

NA ŠTA TREBA DA SE FOKUSIRAM PRE I POSLE TRETMANA PILINGOM?

Zavisno o tipu kože i vrsti pilinga, preporučujemo posebne kreme za lice koje sadrže voćne kiseline, a koje bi trebalo koristiti kao faza pripreme najmanje 2 do 3 nedelje pre planiranog tretmana pilingom. Da biste smanjili rizik od pomeranja pigmenta nakon sesije pilinga. Nakon pilinga, neophodna je efikasna UV zaštita tokom nekoliko nedelja.

KOLIKO DUGO TRAJE EFEKAT HEMIJSKOG PILINGA U TERAPIJI AKNI?

Važan cilj pilinga je značajno i često trajno poboljšanje akni tokom nekoliko meseci. Nakon pilinga, preporučuje se dodatno lečenje akni kremama. Kada se koristi TCA glikol piling, često se može primetiti trajno ujednačavanje grubore kože, kao i dugotrajno zatezanje kože.