Kavitacija

kavitacija

Ultrazvučna kavitacija je neinvanzivni postupak kojim se lokalizovano uklanja višak masnih naslaga (Ii celulita) upotrebom aparata koji generiše ultrazvučne talase. Drugim rečima, bezbolno topite masne naslage na određenim delovima tela. E sad, kada pročitate ovako nešto, mnogi od Vas će se pitati: A da li zaista funkcioniše? Pre nego što to razjasnimo, hajde da vidimo prvo šta je zapravo kavitacija.

KAVITACIJA

Kavitacija je pojam u mehanici koji je zasnovan na fenomenu brze promene agregatnog stanja fluida usled promene pritiska. Naime, poznato je da se tačka ključanja tečnosti može spustiti ukoliko se pritisak koji vlada iznad nje smanji, a smanjenje pritiska se može izazvati ultrazvučnim talasima. Snižavanjem pritiska dolazi do ključanja tečnosti na mnogo nižoj temperaturi i do stvaranja mehurića pare, koji se usled povećanja intenziteta talasa povećavaju i na kraju eksplodiraju stvarajući udarni talas. Kada se ovaj fenomen desi u blizini ćelijske membrane masnih ćelija dolazi do njihovog oštećenja i pucanja.

Kavitacija se vrši uz pomoć uređaja koji generiše ultrazvučne talase frekvencije od 24 do 45 kHz. Dugogodišnjim ispitivanjem nije utvrđen negativan uticaj ovog postupka na zdravlje ljudi

POSTUPAK

Postupak ultrazvučne kavitacije podrazumeva delovanje ultrazvučnih talasa na tačno određenoj dubini tkiva, uništavajući masne ćelije u toj regiji bez uticaja na unutrašnje organe. To upravo omogućava selektivan pristup uklanjanju masnih naslaga. Masne naslage se ovim postupkom uklanjaju na butinama, kolenima, stomaku, zadnjici, struku, bokovima i rukama.

Masnoća iz uništenih masnih ćelija u obliku triglicerida se izliva u međućelijski prostor I nakon toga se uz pomoć enzima razgrađuje na glicerol i vise masne kiseline. Glicerol odlazi u krv, a više masne kiseline u jetru gde se u metaboličkom procesu razgrađuju. Morate obratiti pažnju na to da deo rastvorenih masti putuje kroz organizam u obliku lipoproteina koji se moraju potrošiti aerobnom fizičkom aktivnošću, inače će se nagomilati na nekom drugom delu tela. Količina slobodnih triglicerida nije velika, pa ne dolazi do povećanja nivoa triglicerida u krvi.

OPREZ!

Kao što smo već videli, vise masne kiseline odlaze u jetru gde se razlažu. Iz tog razloga obavezno morate voditi računa ukoliko ste imali problema sa jetrom – naš savet je potpuno izbegavanje ove metode. Takođe, ni trudnicama se ovaj postupak ne preporučuje.

PA DOBRO, A DA LI RADI?

Naše iskustvo govori da jedan tretman može da smanji obim struka za oko 2-3cm. Naravno, poželjno bi bilo i korigovati ishranu, jer, ruku na srce, višak masnih naslaga upravo i znači da imate neki oblik poremećaja ishrane. Takođe videli ste da se višak masti koji putuje organizmom nakon tretmana mora da se potroši inače će se “zalepiti” za neki drugi deo tela. Zato – fizička aktivnost!

Najčešća zabluda u vezi sa ovim tretmanom vezana je za pomisao da ova metoda može da zameni liposukciju i da bude rešenje za prekomernu gojaznost. Naravno da ne! Ova metoda služi isklučivo za lokalno oblikovanje tela.

S obzirom na to da je organizmu potrebno vreme da bi razložio i izbacio sve nusprodukte koji nastaju pri ovom tretmanu, potrebno je praviti pauzu od sedam dana između dva tretmana. Sam tretman ne bi trebao biti duži od 50min, s obzirom na gornju granicu bezbedne izloženosti ultrazvuku ovog intenziteta. Nakon šest tretmana trebalo bi napraviti pauzu od mesec dana.